UPUTE ZA PROVEDBU ČLANKA 99.a ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI

Dana 26. travnja 2021. godine naše osnovne škole su zaprimile uputu nadležnoga Ministarstva znanosti i obrazovanja o postupku izbora predstavnika radnika u školski odbor. U predmetnoj uputi je navedeno da nas Ministarstvo znanosti i obrazovanja upućuje da u postupku izbora predstavnika radnika u školski odbor postupamo sukladno mišljenju Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Stoga, u slučaju provođenja izbora za novog člana školskog odbora koji je predstavnik radnika u Školskom odboru kao organu poslodavca, članovi Školskog odbora iz reda učitelja i stručnih suradnika neće imati biračko pravo i ne smiju glasovati u tim izborima.

Obzirom da predmetno mišljenje MRMS-a potječe još iz 2019. godine, neke škole su u provođenju postupka izbora predstavnika radnika u školski odbor već primjenjivale to mišljenje. Dok su neke škole primjenjivale mišljenje MZO-a od 19. siječnja 2009. godine koje se razlikuje od mišljenja MZO-a od 13.travnja 2021. godine.

Stoga, kako su školske ustanove obvezne postupati prema uputi našeg nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja, u svim postupcima započetim nakon dana 26. travnja 2021. godine obvezno je primjenjivati novu uputu MZO-a iz 2021. godine.

Nije potrebno ponavljati postupke koji su provedeni prema uputi iz 2009. godine, ukoliko su provedeni sukladno važećim propisima i uputama.

Sav nadzor je u rukama prosvjetne inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja, a ne u rukama državnog inspektorata rada i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Naši prosvjetni inspektori upoznati su s obje upute nadležnog MZO-a, te će sukladno tome i postupati na terenu.

S poštovanjem.

Uputu MZO-a možete preuzeti ovdje:

*MZO-uputa-predstavnik radnika u školskom odboru, 2021.

Mišljenje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike možete preuzeti ovdje:

*Mišljanje MRMSOSP od 18.10.2019.-BIRAČKO PRAVO ČLANOVA ŠKOLSKOG ODBORA.